V rámci poslednej predvianočnej epizódy Generácie ZET sme sa v rubrike „Virtuálne cestovanie“ pozreli práve na blížiace sviatky. Na Slovensku sa vianočné obdobie spája s množstvom sviatočných tradícií a zvykov, na ktoré nedáme ani v 21. storočí dopustiť. V každej domácnosti nechýba vianočný stromček so žiarivou výzdobou, štedrovečerné stoly sú plné tradičných jedál ako kapustnica, ryba či oblátky s medom a cesnakom.
Vo svete to ale často vyzerá odlišne.
Napríklad Japonci trávia Vianoce s vedierkom vyprážaného kuracieho mäsa z fastfoodu. Tento zvyk sa v Japonsku rozšíril v 70. rokoch minulého storočia vďaka rozsiahlej reklamnej kampani amerického fastfoodového reťazca.
Vo Francúzsku trávia vianočné sviatky tradičnejšie, no oni pre zmenu jedia poleno. Samozrejme, na stole nenájdete piliny namiesto omrviniek. Ide o dezert s názvom „vianočné poleno“, ktorý sa spája so starou tradíciou. V minulosti bolo totiž vo Francúzsku zvykom, že pred odchodom na polnočnú omšu členovia rodiny do krbu povkladali drevené polená z nejakého ovocného stromu. Neskôr, keď krby z domov postupne vymizli, sa tento zvyk preniesol do formy sladkého dezertu.
Pozreli sme sa aj do Lotyšska, odkiaľ pochádza tradícia zdobenia vianočného stromčeka. Odtiaľ sa tento zvyk rozšíril do Nemecka a ďalších krajín. Nevie sa, kedy a kde presne bol prvý stromček ozdobený, ale prvé písomné zmienky sú z roku 1510. Podľa nich bol strom ozdobený papierovými a sušenými kvetmi, stužkami a tiež ovocím.
Nechýbali ani exotické krajiny.
Napríklad vianočné sviatky na Jamajke sú farebné, bohaté a plné chuti. Jamajčania si na Vianoce najskôr doprajú pečenú šunku s ananásom a čerešňami, ďalším chodom je mäso – obľúbené je bravčové, kuracina, ale aj upečený hovädzí chvost.